Kysely oli auki keväällä ja kesällä 2016. Vastauksia tuli 24 kpl. Vastaajista 15 ilmoitti olevansa asukas ja 16 olevansa osakas. Lisäksi aiheesta keskusteltiin kevään yhtiökokouksessa ja sen yhteydessä. Kyselyn tuloksia ei voida pitää kattavana otoksena, mutta sitä voidaan pitää pääosin suuntaa antavana.
Tulokset
19/24 vastaajasta oli tyytyväinen tiedonsaantiin yhtiötä koskevissa asioissa. Huomiotavaa on, että yksikään vastaajista ei ollut erittäin tyytyväinen ja kolme vastaajaa oli tyytymätön. Yksikään vastaajista ei ollut erittäin tyytymätön. Tulos on kohtuullinen. Tiedonsaamisessa on selvästi kehittämisen varaa.
Porraskäytävien ilmoitustaulut (16) ja yhtiön nettisivut (19) olivat yleisimmät tiedonsaantikanavat. Myös yhtiökokous ja paperiposti mainittiin.
Vastaajilta tuli runsaasti ehdotuksia, mitä muutoksia he kaipaisivat tiedonsaantiin. Yksi ehdotus oli yhtiön oma Facebook-ryhmä, jossa myös asukkaat ja osakkaat voisivat nostaa esille aiheita. Myös sähköpostilistaa toivottiin. Panostusta toivottiin nettisivuihin. Paikasta riippumaton tiedon saaminen ja sen helppous toistui useissa vastauksissa. Useissa vastauksissa toistui myös huomio, että vastaajat eivät olleet aiemmin tienneet nettisivujen olemassa olosta.
Ilmoitustaulujen käyttöä ei vastausten mukaan saisi unohtaa, mutta sitä pitäisi kehittää eteenpäin, sillä nyt usein uusimmat viestit jäävät huomaamatta.
Sisällön puolesta kaivattiin tietoa hallituksen kokousten sisällöistä ja läsnä olleista. Tämän koettiin lisäävän läpinäkyvyyttä.
Myös monikielisyys (englanti ja venäjä) mainittiin, jotta myös muilla kuin kantasuomalaisilla olisi mahdollisuus saada tietoa.
Useissa vastauksissa todettiin, että tiedottaminen oli parantunut aiemmasta.
Päätelmät
Tiedonkulku on iso haaste 235 huoneiston talonyhtiössä. Yhtiö ei voi luottaa siihen, että tieto kulkee suusta suuhun pihalla. Koon takia myös yhtiökokouksen luonne on enemmän päätöksiä tekevä kuin keskusteleva, sillä aikaa kaikkia osallistavalle keskustelulle ei ole. Näin osaltaan osakkaiden näkemykset ja kokemukset välittyvät toisilleen heikosti. Isossa taloyhtiössä hallituksen näkemys on kapea. Tämä osaltaan korostaa kolmikantaisen tiedonkulun tärkeyttä sekä asukkaiden ja osakkaiden keskuudessa että hallituksen / yhtiön kanssa. Näin tarvitaan hyviä kanavia saada ja jakaa tietoa. Tämä voi tarkoittaa tiedotteita, mutta osaltaan myös mahdollisuutta kysyä ja tarkentaa. Ratkaisu tähän voisi olla ehdotettu Facebook tai muut helposti käytettävät vuorovaikutteiset kanavat, joissa keskustelun osapuolena ei aina ole hallitus vaan myös osakkaat ja asukkaat keskenään. Esimerkkinä voisi olla tilanne, jossa asukas kokee varastojen vaativan toimenpiteitä. Hallitus kokemuksensa perusteella voi olettaa tarpeen tärkeäksi tai ei, Mikäli muilla asukkailla olisi mahdollisuus kertoa oma kantansa tarpeeseen parantuisi päätösten laatu taustalla olevan tiedon kasvaessa.
Iso haaste tiedonkululle on kirjava joukko asukkaita ja osakkaita. Tämä tarkoittaa osaltaan kielivaatimuksia tiedottamiselle, mutta myös käytävälle keskustelulle. Mikäli asukas ei puhu suomea on hänen hyvin vaikea osallistua ja vaikuttaa yhtiössä. Myös erilaisten käytäntöjen ymmärtäminen saattaa olla haastavaa. Yhtiöllä ei ole tiedossa mitä kieliä asukkaat ja osakkaat puhuvat. Näin muuta kuin suomea puhuvien kielitarpeisiin vastaaminen on haastavaa. On mahdollista, että yhteistä kieltä ei ole edes olemassa.
Suunnitellut toimenpiteet kyselyn tulosten pohjalta
Hallitus valmistelee uusia nettisivuja, jotka helpottavat uuden tiedon saatavuutta ja aktiivista osallistumista tiedon jakamiseen. Sivujen mukana tulee mahdollisuus tilata uudet tiedotteet sähköpostiinsa. Myös mahdollisuus kommentoida, kysyä ja arvottaa tulevat mahdollisiksi sivujen kautta. Tämä edellyttää kirjautumista. Hallituksessa päätettiin, että emme siirry käyttämään Facebookia keskeisenä tiedotusalustana, jotta myös Facebookin ulkopuolella olevilla asukkailla ja osakkailla on mahdollisuus osallistua.
Sivuston osallistavat välineet kuten kommentointi tai arvottaminen ovat kokeilu voidaanko osa yhtiön demokraattiseen prosessiin liittyvästä keskustelusta käydä virtuaalisesti.