Häiriöt ja niistä ilmoittaminen

Mikäli asukkaat havaitsevat häiriötä muista asunnoista tai porraskäytävästä, tulee arvioida arvioida onko häiriö merkittävää ja jatkuvaa. Mikäli on, asiaan taloyhtiö voi puuttua asiaan. Poikeuksena tupakointi parveilla, jonka osalta puututaan jo yksittäistapauksiin.

On suositeltavaa ilmoittaa häiriötä aiheuttavalle asukkaalle ensin ennen taloyhtiön mukaan ottamista. Usein häiriön aiheuttaja ei tiedosta häiritsevyyttä muille. Mikäli tilanne on aggressiivinen tai häiriötilanne jatkuu intensiivisenä on suositeltavaa olla yhteydessä poliisiin (yleinen hätänumero 112). Yöaikaan suosittelemme yhteyden ottoa poliisiin.

Taloyhtiö voi antaa Haltuunottovaroituksen antaminen edellyttää useita tapauksia eli jatkuvaa merkittävää häiriötä. Yksittäinen varoitus, jos ei johda häiriön loppumiseen, voi johtaa huoneiston haltuunottoon. Jotta taloyhtiö voi puuttua puuttua häiriöön, tulee asiasta ilmoittaa kiinteistösihteerille. Ilmoitathan tässä yhteydessä havaintosi, ajan ja paikan. Usein kannattaa kirjata ylös häiriöitä useammalta kerralta, jotta häiriön toistuvuus ja merkittävyys on osoitettavissa. Myös naapureilta kannattaa kysyä kokemuksia ja pyytää heitä olemaan yhteydessä kiinteistösihteeriin.

Tupakointi parvekkeilla on terveysviranomaisten kieltämää ja virallinen valitus kanava kulkee kaupungin terveysvalvonnan kautta. Käytännössä tämä keino on hidas ja huonosti toimiva. Tupakoinnista kannattaa olla yhteydessä kiinteistösihteeriin, joka on yhteydessä osakkaaseen kun huoneisto, jonka parvekkeella tupakoidaan on tiedossa ja tupakoijan tuntomerkit ovat selvillä. Arvaus mistä tupakansavu tulee ei siis vielä riitä.

Lisätietoja löydät täältä.