Yhtiökokouskutsun mukana pyydettiin osakkailta palautetta kyselyn muodossa. Kyselyssä oli kaksi osaa, joista ensimmäisessä tiedustetiin tyytyväisyyttä yhtiön ja sen yhteistyökumppaneiden toimintaan. Toisessa osassa kysyttiin osakkaiden kantoja erilaisiin investointeihin liittyviin kysymyksiin.
Kysely oli auki noin 2 kk ja vastauksia saatiin 63 kpl. Osallistumisprosentti oli 26 %, joten tulosten voidaan olettaa tarjoavan suuntaa-antavan kuvan osakkaiden mielipiteistä. Vastanneista vain 16 oli merkinnyt myös asuvansa huoneistossaan. Useissa paperilla saaduissa vastauksissa tämä kysymys oli jäänyt vastaamatta tai valittuna oli vain osakas. Voi olla, että vastaajat ovat kokeneet joutuvansa valitsemaan osakkaan ja asukkaan välillä.
Hallitus pahoittelee, että vastausten julkistamiseen meni näin kauan.
Vastaukset
Osakkaat olivat tyytyväisiä. Yhtiön palvelut saivat ”jokseenkin tyyvyväinen” vatauksia. Toisaalta siihen kukaan ei ollut erityisen tyytymätön. Muutamat vastaajat olivat tyytymättömiä hallituksen työskentelyyn, tiedon saatavuuteen, huollon toimintaan ja isännöintiin.
Yleisesti tyytyväisyyden taso on hyvä, joskin parantamista on runsaasti. Erityisesti säilytystilojen kunto ja siisteys nostettiin esille. Muistutettiin, että paperiset tiedotteet ovat tärkeitä ja niiden huomattavuuteen on panostetava. Myös hallitukselta toivottiin vaikuttamistyötä kaupunkiin ja naapurikiinteistöhin, jotta alueen yleinen siisteys paranisi.
Valtaosa vastanneista koki, että tulevissa investoinneissa ympäristöystävällisyys ei saa aiheuttaa lisäkustannuksia.
Tulevaa hissiremonttia suunnitellessa hallituksen tulee huomioida, että valtaosan mielestä hissi on ehdottoman tärkeä tai tärkeä.
Kolme neljäsosaa vastanneista kannattaa tontinlunastamisen selvittämistä.
Reilu puolet on sitä mieltä, että lisärakentamista tulisi ainakin selvittää.
Hallituksen vastaukset sille toimitettuihin kysymyksiin ja ehdotuksiin
- pakettiautot pois asuntojen lähiparkista
- Tällä hetkellä autopaikkoja on tarjolla kaikille halukkaille, joten on vaikea perustella miksi pakettiautoja ei saisi olla. Toivomme, että ehdottaja lähestyisi hallitusta ja avaisi ehdotustaan.
- parkkimaksut kalliit,
- Parkkimaksut on tasapainotettu kysynnän mukaan, jotta paikat olisivat mahdollisimman aktiivisessa käytössä.
- 4 AB talon kellaritilojen väliovet ovat täysin loppu
- säilytys tilat surkeat, roskia tippuu verkkokomeroihin. katot täytyisi suojata.
- Säilytystilojen huonosta kunnosta ei hallituksella ole tietoa. Yleisten tilojen kunto vaihtelee ja usein ovet ja ovenpielet ovat huonossa kunnossa. Tähän on pyritty puuttumaan korjaamalla huonokuntoisimpia.
- Kattojen osalta olisi toivottavaa tietää missä tiloissa huonokuntoisia kattoja on. Näistä voi ilmoittaa hallitukselle tai huoltoyhtiöön.
- Pyöräkellareihin voisi vaihtaa Iloq-lukot, ettei tarvita vanhaa avainta
- Ainoastaan yhdessä talossa on enää käytössä iLoq lukot pyöräkellareissa ja tämä on jätetty asukkaiden pyynnöstä. Mikäli useammat asukkaat toivovat, että ovet poistetaan pyörien säilytystiloista näin voidaan tehdä. Toivomme, että kyseisen talon asukkaat olisivat hallitukseen yhteydessä.
- ullakon säilytystilat liian alttiita ulkoilmalle, rakenteita tulisi jollain tavoin tiivistää, ei tietenkään liikaa
- Ullakot on suunniteltu kylmiksi itsestään tuulettuviksi tiloiksi. Näiden muuttaminen turvallisesti vaatisi melkoisesti suunnittelua, joka ei mukavuuden lisäämiseksi ole kannattavaa.
- Polkupyörähuoneiden tyhjennys ja uudelleenjärjestely
- Tämä on toteutettu ja otettu huollon vuosittaiseen ylläpitoohjelmaan.
- Joka toisen viikon saunavuorot ollaan poistamassa. Minkä takia?
- Nykyinen tekniikka ei mahdollista saunojen lämpiämisen aikatauluttamista vain jokatoiselle viikolla, jonka takia sauna oli lämmin myös silloin kun saunaa ei käytetty joka toisen viikon vuoroissa. Asukkailla on mahdollisuus käyttää joustavaa saunavuoroa, jolloin he voivat käydä esimerkiksi joka toinen viikko saunassa.
- ”isännöitsijä vie, hallitus vikisee”, hallitus on liian ohjailtavissa. Remonttien suunnitteluun enemmän harkintaa, mitään ei saa tehdä ”musta tuntuu” periaatteella.
- Ulkopuolelta katsottuna saa vaikutuksen että isännöitsijä ohjailee hallituksen päätöksiä.
- Hallitus käyttää remonttien suunnittelussa konsultteja ulkopuolisen osaamisen saamiseksi, jolloin päätöstä ei ohjaa isännöitsijä tai hallituksen ”musta tuntuu” -fiilis vaan asiantuntijan lausuntoon. Enenevissä määrin nämä lausunnot myös toimitetaan asukkaiden ja osakkaiden nähtäväksi, jolla he voivat arvioida remonttien tarpeen itse. Lopullisen päätöksen tekee aina yhtiökokous.
- Tiedotteet joka kotiin. Ilmoitustaulu ei riitä.
- A4:nen käytävässä ei oikein ole toimiva ratkaisu. Ainakaan ainoana tiedottamiskanavana.
- esimerkiksi talojen ilmoitustaululle laitetut tiedotteet myös nettiin tai s-postiin. Esim lomamatkalla oleva ei voi tietää
- Tiedottamisessa on pyritty löytämään linja kustannusten ja tiedon saatavuuden väliltä. Yhä enenevissä määrin pyrkimys on tiedottaa sähköisesti ja porrakäytävissä. Tilanteissa, joissa asukkailta tai osakkailta vaaditaan toimenpiteitä näitä lähestytään myös kirjeellä. Tiedottamisen kehittäminen on edelleen tarpeen ja ideoita otetaan vastaan erittäin mielellään.
- tiedottet paremmin paperisina esiin rappukäytävään ilmoitustaululla ja vanhat ilmoitukset pois! kaikilla ei ole nettiä
- vanhojen ilmoitusten poistaminen ja ilmoitustaulujen siistinä pitäminen on hyvä idea. Olemme olleet tästä yhteydessä huoltoyhtiöön.
- Maalarinteipillä laitetut infot käytävissä ovat epäsiistejä ja tuovat mieleen varastohallin. Voisiko käyttää enemmän muovitaskuja, joihin tiedotteet sijoitetaan.
- Porrasaulatiloihin tiedotteita siistimmin ilmoitustaululle ja oviin (4A näyttää siistiltä)
- Tämäkin on hyvä idea. Toteutetaan.
- lehtipuhallin pois, melu, katku, pöly, ei saa käyttää kuivalla ilmalla (laki!)
- Mikäli havaitset lainvastausta toimintaa voit pyytää huoltomiestä lopettamaan sen, olla yhteudessä huoltoyhtiöön tai jos tämä ei saa toimintaa loppumaan pyytää hallitusta tai isännöitsijää puuttumaan asiaan.
- 4:n ajoramppi joskus liukas tai luminen
- Hiekottaminen ja lumenpoisto aikaisemmin talvella. Muuten kutakuinkin ok.
- Näistä asioista kannattaa olla välittömästi yhteydessä huoltoyhtiöön.
- Vinttikäytävät ja pyöräkellarit voisi siivota silloin tällöin
- Kellarit siivotaan pari kertaa vuodessa. Seuraamme tilannetta onko siivoussykliä tarpeen parantaa. Kun sotkua näkyy asiasta kannattaa olla yhteydessä huoltoon, jolloin sotku saadaan siivottua ja on helpompi arvioida kuinka usein siivousta tarvitaan.
- Siivouksen taso on huono. Samoin porraskäytävät epäsiistit, onko käytäviä vahattu milloin viimeeksi?
- Porraskäytäville tehdään kerran vuodessa peruspesu ja ne pyyhitään viikoittain. Tilojen kuntoa seuraa huoltoyhtiö. Pyytäisin imoittamaan kaikesta epäsiisteydestä huoltoyhtiöön, jolloin saamme mahdollisimman hyvän kuvan missä ja kuinka usein tulisi siivota.
- 3B ulko-oven edessä on matto, joka näyttää vaihtomatolta, mutta sitä ei koskaan vaihdeta.
- matto on syksyllä 2017 vaihdettu.
- Kastelholmantiehen päättyvä parkkipaikka törkeässä kunnossa jo vuosia. Olisko aika viimein siivota sekin..??
- Kyseinen parkkipaikka ei ole yhtiön alueella. Mikäli kiinnostuneita on aluetta voitaisiin siivota esimerkiksi talkoilla. Mikäli halukkaita on voivat he lähestyä esim. shköpostilla.
- Isännöitsijän todistus on käsittääkseni valmis ja vaatii ainoastaan tulostuskomennon. Hinta on moiselle oli viimeiksi järjetön.
- Isännöintitodistuksen hinnan määrittelee tällä hetkellä isännöinti toimisto eikä yhtiö ole nähnyt tarpeelliseksi kompensoida sitä. Mikäli useampi kaipaa tähän muutosta voidaan sitä harkita.
- jos tontin hankintaa selvitetään on hyvä laskea kiinteistöveron muutoksen suuruus että onko kustannustehokasta
- Tämä on hyvä huomio. Tehdään kun ollaan tuossa vaiheessa.
- liikaa remontteja. Tulee kalliiksi, häiritsee myös normaalia elämää.
- Remonttien tarve on valitettava ja hallituksena olemme keskustelleet useaan kertaan koska on tarvetta lähteä remontiiin – voitaisiinko remonttia siirtää. Usein remontissa korjataan ongelmia jotka koskettavat akuutisti jotain ryhmää asukkaista, esimerkiksi hissien toimivuuden varmistaminen on tärkeää sellaisille asukkaille joilla on vaikeuksia liikkua. Hallitus pyrkii huomioimaan ratkaisuissaan asukkaat ja lopullisen päätöksen tekee aina yhtiökokous.
- -pyöräni varastettu lukitusta p.kellarista
- Hallitus seuraa varkauksien ja tihutöiden määrää ja sen perusteella ryhtyy toimiin. Kamera ja lukkoremontin jälkeen meillä ei ole tiedossa juurikaan varkauksia yhteisissä tiloissa.
- Paljonko tontilla on tyhjää tilaa/rakennusoikeutta?
- Tätä ei ole lainkaan eli lisärakentaminen edellyttäisi kaavamuutosta.
- ”toivomus: kunnollinen tiedote tulevasta ikkunaremontista esim. irrottavatko remonttimiehet ikkunoissa olevat kaihtimet ja rullaverhot ja voiko vanhoja kaihtimia käyttää uusissa ikkunoissa. Lisäksi jouttuuko asukas itse laittamaan ne paikalleen?
- Kiitos kysymyksistä. Nyt olemme osanneet vastata näihin kysymyksiin remonttitiedotteessa
- ikäväkyllä kaikki eivät aina pääse kokouksiin tai tiedotustilaisuuksiin, joten riittävä kirjallinen materiaali on tarpeen.”
- Tähän pyritään. Koska tiedottaminen on aina vajavaista kannataa kysyä.
- voisiko ajatella hissien sisäpintaremonttia, ei tulisi kuitenkaan maksamaan maltaita. sisltä ainakin 4a rapun hissi on sotkettu kaikenmailman grafiteilla ja vaikka hissiä on puhdistettu on jälkiä sotkuista jäänyt jäljelle. hissin epäsiisteys antaa huonon kuvan talosta, siinä asuvista imistsä ja yhtiöstä.
- Hissien siisteys on yksi mietittävä asia. Ennen kuin hissiremontin laajuudesta ja aikataulusta on päätetty ei hissejä kannata kunnostaa. Hissit ovat tulevana vuonna hallituksen asialistalla.
- Päätöksien teossa pitää ottaa huomioon yhtiön lainan määrä ja sen myötä taloudellinen tilanne. Remonttien ajankohtaisuuteen vaikuttaa myös markkinat. Jos remontteja (jotka eivät ole aivan pakollisia) tehdään rakentamisen noususuhdanteen aikana, hinnat ovat kovemmat. Ottakaa huomioon että talossa asuu eläkeläisiä, turhat remontit lisää asumiskustannuksia.
- Remontteja pyritään tekemään mahdollisimman vähän eli venyttämään niitä mahdollisimman pian. Noususuhdanteen välttäminen on hyvä ehdotus sellaisten remonttien kohdalla joita voidaan siirtää.
- ”Puhoksen ostoskeskuksen ympäristö on roskainen ja epäsiisti jatkuvasti. Vaikkei alue ei kuulu yhtiön toimivaltaan, voisi hallitus kirjelmöidä ja olla yhteydessä sotkuisuudesta kiinteistöä hallinnoivaan yhtiöön ja kehottaa parantamaan ulkoalueiden siivousta. Tai mikäli alue kuuluu kaupungille, yhteys sinne.
Jo roskapönttöjen lisääminen noilla kulmilla voisi auttaa asiaa. Epäsiisteys ympäristössä vaikuttaa myös yhtiömme asuntojen arvoon ja mielikuvaan yhtiöstä.”- Taloyhtiön hallitus on ollut yhteydessä Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialaan, joka on sekä huomautuksin että omalla aktiivisuudellaan pyrkinyt vähentämään ostoskeskuksen ympäristön roskaisuutta. Tilanne on ollut sen jälkeen parempi. Taloyhtiö on omasta puolestaan lisännyt yhden roska-astian 4A-portaan lähelle.