Lämmitysjärjestelmän uusiminen ja energiansäästötoimet 2020

Kaukolämmön siirtimet ja patteriventtiilit ovat tulleet teknisen elinikänsä päähän 2017, mutta eivät oireile vielä. Lämmönsiirttimet (100t€, 0,93€/osake) tulisi uusia lähivuosina tai korvata muulla järjestelmällä ennenkuin ne alkavat vaatia suurempia korjauksia.

Vaihtoehtoinen tai rinnalle hankittava järjestelmä perustuisi lämpöpumppuihin. Osana lämmitysjärjestelmän uusimista ja lämmönsäästötoimenpiteitä hallitus on alustavasti selvittänyt maalämmön ja muiden lämpöpumpputeknologioihin perustuvia ratkaisujen sovelutuutta yhtiöömme. Yhtiö on saanut kaksi laskelmaa lämpöpumppu-urakoitsijoilta, jotka suosittelevat, että yhtiöön kannattaisi asentaa maalämpö- ja poistoilmapumppuyhdistelmäjärjestelmä. Laskelmien mukaan näiden avulla voidaan saavuttaa n. 50% säästö lämmityskuluissa (n. 90t€ eli yhtiövastikkeeseen n. 20% lasku. Arvioitu kustannus on 1,2 miljoonaa, 11,24/osake. 20vuoden laina-ajalla ja 3% korolla rahoitusvastike olisi 0,062€/osake/kk, kun lasku vastikkeessa olisi 0,07€/osake/kk. Näillä muuttujilla investointi toisi säästöä osakkaille välittömästi investoinnin jälkeen.

Laskelmissa on eroja, jonka takia tarkemmat, riippumattoman toimijan tekemät, laskelmat ovat tarpeen todellisen säästön arvioimiseksi.

Kannattavuuden arvioiminen sisältä epävarmuustekijöitä. Kaukolämmönhinnan nousu lisää investoinnin kannattavuutta, mutta sähkön nousu laskee sen kannattavuutta. Helsingin Energia on ollut edullinen lämmön tuottaja. 2018 helsingin energia nosti lämmön hintaa ja tuleva hiilestä luopuminen todennäköisesti tulee nostamaan hintaa myös lähivuosina.

Patteriventtiilien uusiminen (100t€, 0,93€/osake) on huoneistoissa toteuttettava uusimistoimi ja vaikuttaa pattereiden termostaattien toimintaan. Tähän mennessä tiedossa on termostaattien hajoamisia, mutta ei venttiilien rikkoutumisia. Näin hallitus on arvioinut, että venttiilien vaihtoa voidaan siirtää eteenpäin, kunnes rikkinäisiä venttiilejä ilmenee.

Yksi tapa säästää energiaa on asentaa huippuimureihin automaatio, joka säätää imua lämpötilan mukaan. Hinta? Tämä lisää myös asumismukavuutta. 2019 asukaskyselyssä lämpötilan ongelmaksi mainitaan X tapauksessa pakkasella ilmenevä kylmyys ja veto.

2

Jätä kommentti